Archiwizowane tu RZECZY są wypadkową moich pomysłów i mojego GUSTU. Od jakiegoś czasu pochłania mnie pasja filcowania, więc są to głównie rękoczyny z czesanką, jedwabiem i filcem w tle. Z chęcią poznam opinię na ich temat, więc nie krępuj się i pozostaw tu swój komentarz!!!

niedziela, 21 sierpnia 2011

Żółty w roli głównej czyli inne niż filcowanie przyjemności



Kolory są dla mnie ważne. Nie tylko w filcowaniu. W jedzeniu również. Potrafię zachwycić się kolorem i wzorem przekrojonego buraczka albo pomidora - to chyba normalne nie jest!? "Największym darem jest widzieć piękno w codzienności", więc ja staram się dostrzegać je wszędzie. Dzisiejszego posta zdominują tonacje żółtego - w kuchni i w ogrodzie - będzie trochę szybkich pomysłów na... :-)




Propozycja: łosoś w sosie kurkowym, z żółtą fasolką i ziemniakami ze szczyptą kurkumy



Potrzebny nam będzie kawałek łososia - krótko go obsmażamy



Kurki - podsmażamy na maśle razem z cebulką, dodajemy śmietanę
i posiekaną natkę pietruszki



Ziemniaki należy podgotować, posypać kurkumą i zrumienić pod grillem razem z wcześniej podsmażonym łososiem


Jak widać, smakowało rodzince :-)

Cukinia na cieście francuskim


Ciasto smarujemy ulubioną pastą - tu w bardzo słonecznym kolorze!


Układamy cieniutkie plasterki cukinii, posypujemy okruszkami sera feta, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zapiekamy aż nabierze delikatnych rumieńców.



Zapomniałam, że miało być żółto - sytuację ratuje kukurydza :-)
Gotowała Ania :-)


Inna zapiekanka

Lubię szybkie dania - tym razem inspiracja na cieście drożdżowym
(gotowe ciasto z marketu), zaczerpnięta
stąd.


Kurczak na sałacie


Tu mało żółtego, ale też szybko i smaczne :-)


Paski kurczaka marynujemy w ulubionych przyprawach, podsmażamy lub grillujemy, układamy na listkach sałaty razem z grillowanymi plasterkami cukinii i pomidorkami koktajlowymi, posypujemy okruszkami sera bałkańskiego i skrapiamy oliwą z ziołami (bazylią i czosnkiem). Do tego chrupiące grzanki.

Inna wersja, która nie została uwieczniona na zdjęciu, a była bardziej żółta - kurczak marynowany w przyprawach i maśle orzechowym - grillowany, na sałacie z kawałkami gruszek i śliwek, z odrobiną startego żółtego sera, polany sosem, przygotowanym z majonezu i śmietany lub jogurtu i posypany prażonymi ziarnami sezamu i słonecznika.

I moja ulubiona, niewątpliwie żółta, kukurydza!


Tyle dla ciała, a teraz coś dla ducha. Zakochałam się w etażerkach za sprawą Ity z Jagodowego Zagajnika - marudziłam, i marudziłam mężowi i też mam!!! Elementy drewniane bieliłam ja, żeby nie było, że nic nie robiłam!


Nad odnowionym stoliczkiem (przemiana stoliczka tu) wisiała pusta rama. Rama doczekała się "wnętrza" - "wnętrze" tworzą frywolitki (autorstwa mojej mamy?) oraz florystyczny motyw wycięty z tkaniny, uprzednio wzmocniony flizeliną - kompozycja ułożona na kawałku lnu.




W domu zawisły tu i ówdzie wianki z kwiatów hortensji - nie mam do nich szczęścia, wiosenne mrozy niszczą pąki, ale mam nadzieję, że zaradziłam temu - zasadziłam hortensje bukietowe, które pąki kwiatowe mają na pędach tegorocznych!




I na koniec kilka żółtych migawek z ogrodu.





Coś mi się zdaje, że to pierwszy żółty jesienny liść i już pomalutku pora zacząć żegnać niezbyt słoneczne lato...


7 komentarzy:

  1. Ojej, tu taka godzina, lodówka powinna już być zamknięta na kłódkę, a ja tu się ślinię przed monitorem. Ależ pyszności narobiłaś:)Coś pewnie podpatrzę, a żółtości u Ciebie dziś prześliczne. Pozdrawiam zgłodniała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem co będę dziś robić :)- cukinia na francuskim cieście, albo kurczak na sałacie (a może jedno i drugie...), no i pójdę na kurki - smakowicie wyglądają na zdjęciu. Pięknie są również hortensjowe wianuszki - uwielbiam te kwiaty! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznosci :) mam cukinie...jesli znajdę czas to koniecznie wypróbuje :) pysznie to wszystko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. NO, może takie zachwyty nie są normalne, ale powinny być! Wzrok jest przecież najważniejszym ludzkim zmysłem; ale potrzebna jest jeszcze wrażliwość - Ty z pewnością ją masz! Piękne to wszystko u Ciebie i smakowite!
    Ninka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też uwielbiam szybkie gotowanie! Jak masz tam coś jeszcze w zanadrzu, to się podziel :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie i bardzo smakowicie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem zachwycona Twoim blogiem. Miło tu, u Ciebie i tak jakoś klimatyczne. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!